Instagram

https://www.instagram.com/beautyofthefarnorth/

onsdag 30. juli 2014

Små skjønnheter

Noen planter er veldig små og "tilbaketrukne". De krever ikke oppmerksomhet, roper ikke med sine skarpe farger " se på meg, se på meg". Vanligvis er de så "sjenert" at de gjerne gjemmer seg  mellom stein eller blader til større stauder. Man må nesten se etter dem, anstrenge seg ved å bøy seg ned for å beundre disse skjønnheter. Men de er absolutt verd bryet.
 
Her er noen av mine små skatter.   
Hagesildre er nesten avblomstret, men jeg klarer ikke å la vare å ta bilder av disse små skjønne blomstrer. 
 
Saxifraga arendsii “Carpet white”
Denne sorten blir blekere i fargen før den tar avskjed.
Saxifraga arendsii “Carpet pink”
Hagesildre Saxifraga arendsii "Dartington Double" blomstret langt fra rikelig i år. Håper den kommer sterkere tilbake til neste år.

Grønlandsmure er en fantastisk bunndekkende staude, som sprer seg villig og blomstrer med søte små hvite blomstrer.
Grønlandsmure Potentilla tridentata `Nuuk`

Grønlandsmure Potentilla tridentata `Nuuk`
 
Bergknapp begynner også å blomstre. Den er en god nabo til grønlandsmure.
 
Bergknapp Sedum Lydium
Bergknapp Sedum Lydium
En ukjent plante som jeg fikk hos min snille kollega. Håper at noen av dere kan hjelpe meg med å finne ut hva den heter.


Blomstene er så små og svever hele tiden i vinden, noe som gjør det vanskelig å ta bilde av denne vakkerheten.
Og til slutt er mini blomster som i tillegg ligger så lavt at jeg måtte ligge på magen for å kunne ta bilder :-) Murtorskemunn er en svært spredningsvillig plante, har jeg skjønt. I fjor plantet jeg 4 blader som forsvant helt ut over sommeren, men i år ser jeg bladene mange plasser og langt fra hvor de opprinnelig ble plantet. Nå har jeg lært noe nytt om den skjønnheten:
"Murtorskemunn har en spesiell spredningsbiologi; blomstene vokser mot lyset til etter befruktning. Da blir planten negativt fototropisk, den begynner å vokse bort fra lyset og inn i mørke sprekker i berg og mur der frøene modnes. På den måten «sår» planten seg selv." (kilde: http://snl.no/murtorskemunn)

Murtorskemunn 'Milde'  Cymbalaria pilosa 'Milde'

3 kommentarer:

 1. Så flotte planter! Den du lurer på, tror jeg er en Saxifraga urbium, en eller annen variant. Jeg har den samme ved dammen min, og de er elegante.
  Murtorskemunn er en lekker plante. Og så likte jeg veldig godt bergknappen din. Den var flott!

  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for navnet på Saxifraga. Bergknappen ble kjøpt på Rimi, så jeg er veldig glad for at den viser seg å være så hardfør.

   Slett
 2. Hei igjen! Om du har lyst på Hasselurt, kan jeg godt sende deg en liten plante? Jeg har nå fått gravd meg inn der de står, og det går fint ann å ta ei lita rot.
  Bare si ifra du. (kathrinebilledk@gmail.com)

  :-)

  SvarSlett