Instagram

https://www.instagram.com/beautyofthefarnorth/

mandag 22. juni 2015

Hage: samfunn i miniatyr

Av og til kan en hage presentere samfunnet i miniatyr. Planter med forskjellig utseende og ulike roller bidrar til felleskap, som er umulig å skape uten samarbeid og gode relasjoner.
 Disse to er uten tvil vakre hver for seg, men de konkurrer ikke om hvem som er skjønnest. De spiller på lag.

Koreabronseblad Rodgersia podophylla Akeleiefrøstjerne Thalictrum aquilegiifolium "Purpureum"

Disse er ikke så store, men de er "sterkere" sammen.

Forglemmegei  og Sølvtvetann Lamium maculatum 'Beacon Silver'

Noen som er vanskelig å forestille i lag, kan faktisk fungere utmerket. Valmue dukker opp flere plasser i hagen og den er ikke redd til å bli kjent med de som kan se litt skummelt ut.

Dverbuskfuru Pinus Mugo Mughus og valmue

Dverbuskfuru Pinus Mugo Mughus og valmue

Godt å støtte hverandre når det trenges.

Dverbuskfuru Pinus Mugo Mughus og valmue

Disse blir ofte behandlet som outsiders, ugress og det er kanskje derfor de ofte velger  å vokse opp sammen. Det er jo godt å ha noen ved siden av som kan forstå deg uten å bedømme.

Forglemmegei og Jonsokblom Silene dioica

Jo flere de er sammen, jo mer samarbeid  trenges det. Lykkes de med å behandle hverandre som gode naboer, så blir resultatet fantastisk.

Hagenøkleblom Primula elatior, Alaskairis Iris setosa "Alaska", Rosa Astilbe Arendsii "Bumalda", Hosta fortunei "Albopicta", Koreabronseblad Rodgersia podophylla, Fylt nyseryllik Achillea ptarmica Saxifraga arendsii “Carpet pink” Broket Kosakkveronika Veronica gentianoides 'Variegata'

6 kommentarer:

 1. Ja, det er helt sant! Gode plantenaboer utfyller hverandre! Det ser så frodig og flott ut hos deg. Moro å se hva som trives så langt nord i landet!

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for gode ord! Jeg synes det er artig å finne ut hvilke planter som passer godt i lag, selv om det er vanskelig å unngå feil.

   Slett
 2. Så koselige bilder av dvergfuru og valmuene:) Blomster kan trikset med å utfylle hverandre ja. Du har så flotte steiner i bedene dine.
  Ha en fin fin dag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, steiner har jeg mye av:-) Plager stadig min største sønn med steinhenting og løfting:-)

   Slett
 3. Flott innlegg. Staudebedet ditt er fantastisk fint med alle steinene. Du har inspirert meg og nå bruker også jeg meir stein i staudebedet mitt. Staudene som står i nordavindstrekken liker også varmen fra steinene. Ha en fin sommer

  SvarSlett
  Svar
  1. Artig å lese at du ble inspirert. Jeg har fått mye inspirasjon fra bloggen din. Ønsker deg en flott sommer med mange hagegleder!

   Slett